Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

***** my pride *****

Αν κάποιος προσπαθεί να φανταστεί πως θα μπορούσε να είναι το μοντέλο της πιο πετυχημένης ομάδας σε οποιοδήποτε επίπεδο, τότε αυτό το μοντέλο θα ανταποκρινόταν σίγουρα στην ΟΜΆΔΑ του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ!!!!! Η ομάδα-Πρότυπο φτάνει για πρώτη φορά στην Κορυφή της Ευρώπης το 1996. Αυτό ήταν μόλις η αρχή, καθώς από τότε, για άλλες 4 φορές ο Παναθηναϊκός έχει υποχρεώσει όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί στην ανωτερότητά του..
Μιας και βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το final 4 της Βαρκελώνης, σκέφτηκα να κάνω ένα μίνι αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή πορεία της καλύτερης ομάδας που έχει αναδείξει ο ελληνικός αθλητισμός..


1996 - Παρίσι
Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα προσθέτει στην συλλογή της το Ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ο Ντόμινικ Ουίλκινς και ο Στόγιαν Βράνκοβιτς ήταν οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας και με προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς φτάνουν στο Παρίσι αφού πρώτα απέκλεισαν την Μπένετον, ανατρέποντας μάλιστα το πλεονέκτημα έδρας των Ιταλών. Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός επικρατεί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 81-71, με τον Ντόμινικ Ουίλκινς να πετυχαίνει 35 πόντους και 15 ριμπάουντ!
Στις 11 Απριλίου 1996, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός παίζει σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, ερχόμενος αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα. Ενώ βρισκόμασταν μπροστά σε όλη την διάρκεια του αγώνα, ένα λάθος του Παναγιώτη Γιαννάκη, παραλίγο να στοιχίσει την κατάκτηση του κυπέλλου.. Λίγα δεύτερα πριν το τέλος , ο Γιαννάκης χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του, και δίνει την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να "κλέψει" το πρώτο ευρωπαϊκό μας τρόπαιο. Εκεί βρισκόταν όμως, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς ο οποίος σταμάτησε τον Μοντέρο την ύστατη στιγμή με ένα καταπληκτικό κόψιμο που έχει μείνει στην ιστορία! Οι Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν ότι το κόψιμο ήταν αντικανονικό και έτσι υπέβαλλαν ένσταση και ζήτησαν να μετρήσει το καλάθι του Μοντέρο. Η ένσταση απορρίφθηκε καθώς το χρονόμετρο είχε κολλήσει με τη λήξη της επίθεσης του Παναθηναϊκού και η Μπαρτσελόνα θα έπρεπε να έχει επιτεθεί απέναντι σε οργανωμένη άμυνα!! Ο αγώνας κατοχυρώθηκε υπέρ μας με τελικό σκορ 67 -66! Ο Παναθηναϊκός κατακτά ΔΙΚΑΙΑ το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία του! Mvp του final four αναδεικνύεται ο Ντομινικ Ουίλκινς, πετυχαίνοντας συνολικά 51 πόντους!!!!
Το τριφύλλι έχει ανθίσει....






Θεσσαλονίκη 2000
6 χρόνια αργότερα και με προπονητή τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ο Παναθηναϊκός κατακτά για 2η φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Την ομάδα αποτελούσαν σπουδαίοι παίκτες όπως ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο Όντεντ Κάτας, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Μάικ Κοχ, ο Πάτρικ Μπερκ και ο νεαρός Αντώνης Φώτσης, και ήταν φαβορί εξ αρχής.
Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός απέκλεισε , την πολύ δυνατή, Εφές Πίλσεν. Η ομάδα του Ζοτς έδειξε από την αρχή ποιος είναι το αφεντικό στον αγωνιστικό χώρο και η Εφές Πίλσεν δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να αμφισβητήσει την κυριαρχία της. Με σκορ 81 - 71 ο Παναθηναϊκός προκρίνεται στον τελικό!
Στις 20 Απριλίου, η ομάδα ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, νικώντας την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με 73 - 67. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύχθηκε ο Ζέλικο Ρέμπρατσα. Στην καλύτερη πεντάδα του final four συμπεριλήφθηκαν επίσης και οι Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Φραγκίσκος Αλβέρτης.





Μπολόνια 2002

Η διοργάνωση παύει να ονομάζεται "Κύπελλο πρωταθλητριών" και παίρνει το όνομα "Ευρωλίγκα". Ο Παναθηναϊκός παίρνει με τη σειρά του το τρίτο του κύπελλο στη διοργάνωση. Δεν θα το χαρακτηρίσω το πιο "αντρίκειο", "λεβέντικο" αλλά το ΠΙΟ ΑΡΧΙΔΑΤΟ ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του... μέχρι τον επόμενο...

Το τριφύλλι φτάνει στην Μπολόνια ως αουτσάιντερ, ουσιαστικά χωρίς ψηλούς στο δυναμικό του, και με πεσμένο ηθικό. Στον ημιτελικό της 3ης Μαΐου η ομάδα ξεπερνάει το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ, και νικάει με σκορ 83 -75. 

Στον τελικό, ο Παναθηναϊκός γονατίζει την ισχυρή και γηπεδούχο Κίντερ, που μέχρι και το ημίχρονο του αγώνα, έμοιαζε ως το απόλυτο φαβορί. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς αφήνουν άφωνη την Ευρώπη, μετατρέποντας την αμηχανία του πρώτου ημιχρόνου σε δίψα για την κατάκτηση του τίτλου. Με ηγέτη τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα και συμπαραστάτες του τον Ιμπραήμ Κουτλουάι, Τζόνι Ρότζερς και Λάζαρο Παπαδόπουλο, ο Παναθηναϊκός ανατρέπει το 
-14 του πρώτου ημιχρόνου και αναγκάζει τους 8000 Ιταλούς φιλάθλους, που περίμεναν να πανηγυρίσουν μέσα στο σπίτι τους για τη δική τους ομάδα, να τον χειροκροτήσουν αναγνωρίζοντας τη δική του ανωτερότητα. Έτσι στις 5 Μαΐου, την ημέρα του Πάσχα, το τριφύλλι νικάει την Κίντερ Μπολόνια με σκορ 89 - 83, και ανεβαίνει για 3η φορά στο ψηλότερο σκαλί της διοργάνωσης.

Πολυτιμότερος παίκτης του final four ανακηρύχθηκε ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα.




Αθήνα 2007
Μπροστά στους φιλάθλους του, ο Παναθηναϊκός ήθελε να κατακτήσει τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του, επιβεβαιώνοντας και τον τίτλο του φαβορί. Ο Ζοτς, παρ'όλ'αυτά,  έχει πει πως "το ποιος είναι φαβορί σε ένα final four ενδιαφέρει μόνο τους οπαδούς και τους δημοσιογράφους."
Στις 4 Μαΐου, το τριφύλλι, με όπλο την άμυνα, πραγματοποιεί το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης αποκλείοντας με 67 - 53 την Ταού Κεράμικα.
Στον τελικό, κλήθηκε να νικήσει την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το τελικό 93 - 91 φανερώνει τις διαθέσεις της πανίσχυρης ΤΣΣΚΑ. Παρά τις προσπάθειες όμως του Παπαλουκά , ο Ραίμούνας Σισκάουσκας, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και η διορατικότητα του Ομπράντοβιτς αναγκάζουν τον Παπαλουκά να βάλλει κυριολεκτικά τα κλάματα και τον Ετόρε Μεσίνα να δεχτεί ακόμα μια ήττα από τον Ζοτς. Μετά από 5 χρόνια η ομάδα κατακτά το 4ο ευρωπαϊκό της τίτλο (και το πρώτο της τριπλ κράουν) και αποθεώνεται απο 18.000 φιλάθλους.
Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχτηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης.







Βερολίνο 2009
Ο Παναθηναϊκός επαναλαμβάνει το κατόρθωμα του 2007, μόνο που αυτή τη φορά ο θόρυβος των πανηγυρισμών είναι ακόμη πιο δυνατός καθώς προσθέτει το πέμπτο αστεράκι στην φανέλα του, αποκλείοντας στον ημιτελικό την ομάδα του Ολυμπιακού.
Ήταν η χρονιά που ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς τα έχωσε στους παίκτες του σε μια συνέντευξή του, κράζοντάς τους δημόσια για την αδιαφορία που είχαν δείξει σε έναν αγώνα ευρωλίγκας. Λίγες βδομάδες αργότερα, στην προημιτελική φάση, όλοι χαίρονταν με πιθανό γρήγορο αποκλεισμό από την φιλόδοξη Σιένα, η οποία νίκησε την ομάδα στο ΟΑΚΑ. Ο τραυματισμός του Δημήτρη Διαμαντίδη, έδινε ακόμη περισσότερες ελπίδες στους Ιταλούς και σε όλες τις ομάδες που προτιμούσαν για αντίπαλο την Σιένα.. Όμως η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Παίζοντας 2 παιχνίδια φωτιά στην Ιταλία, νικάει και τις 2 φορές την Σιένα, φωνάζοντας παρών για το επερχόμενο final 4.
Την πρωτομαγιά, στον ημιτελικό αντιμετωπίζει τον "φιλόδοξο" Ολυμπιακό. Σε ένα πανέμορφο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός απέδειξε την ανωτερότητά του, νικώντας με 84 - 82. Κορυφαίος παίκτης της βραδιάς ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
Στον τελικό, αντιμετώπισε για μία ακόμη φορά την ισχυρή ΤΣΣΚΑ. Το τριφύλλι πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο , και προηγούνταν της ΤΣΣΚΑ με 20 πόντους. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως ανέλαβαν οι διαιτητές, οι οποίοι αποτέλεσαν τον 6ο παίκτη της ΤΣΣΚΑ και προσπάθησαν να κλέψουν από τον Παναθηναϊκό το κύπελλο, το οποίο ΑΞΙΖΕ όσο καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη.. Ο Σισκάουσκας όμως αστόχησε στην τελευταία επίθεση της ΤΣΣΚΑ και έτσι ο αγώνας έληξε με 73 -71.




Το πέμπτο αστέρι στην πράσινη φανέλα ήταν γεγονός. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ανάμεσα στις ομάδες με τα περισσότερα Ευρωπαϊκά! Και το ταξίδι δεν σταματάει εδώ..


"Ο Παναθηναϊκός είναι και θα είναι μεγάλη ομάδα, και ελπίζω, είναι το όνειρό μου, ότι θα γίνει η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στην Ευρώπη." Ζοτς....





1 σχόλιο:

  1. Θυμάσαι τι έλεγαν οι αντίπαλοι τον καιρό τον παλιό, το 96, πριν στεφτεί πρωταθλητής Ευρώπης? "Ήρθες στην Ελλάδα για πικνικ, Ντομινίκ, Ντομινιιι-ιικ".

    Πόσο θα τους διέψευδε η συνέχεια...... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή